КУРАВСЬКИЙ Зіновій Васильович

Народився 28 серпня 1944 р. в м. Снятині Івано-Франківської області. У 1951–1961 рр. навчався спочатку в Кулачинській семирічній школі Снятинського району Івано-Франківської області, а згодом – у Снятинській середній школі імені Василя Стефаника.

Упродовж 1962–1966 рр. навчався на фізико-математичному факультеті Івано-Франківського державного педагогічного інституту імені Василя Стефаника. Після закінчення навчання працював за направленням учителем фізики й математики в Рівненській області, звідки був призваний на військову службу. З 1967 р. обіймав посаду заступника директора Підвисоцької середньої школи Снятинського району, а з 1968 до 1975 р. працював у Снятинському райкомі та Івано-Франківському обкомі комсомолу.

У 1975 р. направлений на навчання в аспірантуру Академії суспільних наук у м. Москві, після закінчення якої захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю «Історія» на тему «Роль робітничого класу СРСР у відбудові та розвитку індустріально-технічної бази сільського господарства (1943–1950 рр.)».

З 1978 до 1991 р. перебував на партійній роботі, займав посади завідувача відділу науки і навчальних закладів, ідеологічного відділу, першого секретаря Івано-Франківського обласного комітету КПУ. Упродовж 1991–1996 рр. працював науковим співробітником, заступником директора науково-виробничої асоціації «Наддністрянка» м. Заліщики Тернопільської області.

У 1996 р. перейшов на дипломатичну роботу. Працював спочатку другим секретарем у Консульському управлінні Міністерства закордонних справ України, консулом у Посольстві України в Молдові. У 1997 р. очолив щойно створене Генеральне консульство України в Кракові (Республіка Польща). З 2001 до 2002 р. обіймав посади заступника начальника та начальника Консульського управління Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України. У 2002–2006 рр. очолював Генеральне консульство України в Гданську.

З 2006 р. по 2010 р. – на викладацькій роботі в Інституті історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Автор інформаційно-аналітичних матеріалів для вищих осіб держави: президента та прем’єр-міністра, міністра закордонних справ України під час їхніх візитів до Республіки Польща. За час роботи на кафедрі брав участь у підготовці навчально-методичного посібника «Євроінтеграційна проблематика на уроках історії», є одним із упорядників документального збірника про українсько-польські міждержавні відносини.

Сфера наукових інтересів – міжнародні відносини, дипломатичне та консульське право.

Голова Івано-Франківського осередку Всеукраїнської громадської організації «Спілка дипломатів України».