Поточна (офіційна) інформація щодо умов вступу (ЗНО, ДПА, ЄВІ) у 2022 році

Наводимо до Вашої уваги повідомлення Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

Нещодавно Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що через війну Росії в Україні вступна кампанія у 2022 році відбуватиметься в режимі, який відрізнятиметься від традиційного. Сьогодні звертаються абітурієнти та їхні батьки із питаннями про вступ, ЗНО, пробне ЗНО, вступні іспити до магістратури. 

Щодо ЗНО і вступних випробувань маємо зазначити, що:

  1. Наразі нормативних документів, які б визначали, як саме будуть проводитися ці іспити, чи будуть вони проводитися взагалі, немає.
  2. Комітет з питань освіти, науки та інновацій Верховної Ради України плідно співпрацює з Міністерством освіти і науки України, з представниками вищої і загальної середньої освіти із розроблення Порядку зарахування до закладів вищої освіти у 2022 році, тобто документа, який би відповів на всі ті питання, що є актуальними для вступників.
  3. Щойно такий документ буде напрацьовано, ми обов’язково розмістимо його на своєму сайті та поінформуємо всіх учасників освітніх оцінювань про те, як саме відбуватиметься вступна кампанія.
  4. 24 березня (у четвер) ВРУ ухвалила законопроєкт №7132, який дозволяє одноразову зміну алгоритмів вступу до університетів і складання ДПА, про це повідомив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.
  5. Наразі (станом на 25 березня) МОН спільно з Комітетом освіти, науки та інновацій ВРУ, освітянами, експертами та батьками в оперативному режимі працює над остаточним механізмом вступу у 2022 році. Його розробка знаходиться на фінальній стадії, і вже найближчим часом він буде презентований.