ЛЯХОВИЧ Тетяна Миколаївна

ЛЯХОВИЧ Тетяна Миколаївна (нар. 1979) – українська спортсменка-легкоатлетка (метання списа); Майстер спорту України міжнародного класу. Учасниця літніх Олімпійських ігор у Сіднеї (2000), Афінах (2004) та Пекіні (2008), володарка Кубка Європи 2003 року (Словенія).

Народилася 20 травня 1979 року в селі Голинь Калуського району Івано-Франківської області.

Вже в п’ятому класі школи Тетяну помітив її перший тренер – вчитель фізичного виховання Степан Грицак. У сьомому класі вона стала членом збірної команди школи з легкої атлетики. Степан Грицак зорієнтував дівчинку на освоєння азів майстерності у метанні списа, і вже через два роки Ляхович стала найкращою метальницею списа області серед жінок.

Після закінчення середньої школи Тетяна Ляхович вступила на навчання в Івано-Франківський технікум фізичної культури, де тренувалася під керівництвом заслуженого тренера України Івана Ша́рого. Саме тут вона почала серйозно займатися легкою атлетикою.

Вступивши у Прикарпатський університет імені Василя Стефаника, продовжила заняття спортом, і ще під час навчання у вузі виконала норматив майстра спорту України, а також увійшла до складу українських юнацьких і юніорських збірних команд. Потім стала членом дорослої легкоатлетичної збірної команди України/

Після закінчення спортивної кар’єри Тетяна Ляхович стала тренером і працювала разом з Іваном Шарим.

Тетяна Ляхович перемогла на юніорському чемпіонаті України (1997), показала 14-й результат на чемпіонаті Європи серед юніорів (1998), завоювала срібну нагороду на молодіжному чемпіонаті Європи в Гетеборзі (Швеція, 1999).

Своїм найкращим досягненням вважає восьме місце на Олімпійських іграх в Афінах, де спортсменка встановила новий рекорд України. У 2008 році їй підкорився новий національний рекорд у метанні списа – 63 метри 23 сантиметри.